Dzisiaj jest: Piątek, 22.10.2021 Imieniny: Filipa i Kordulii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Pstrąg gotowany na parze


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

chińska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki sprawione pstrągi, (po 500 - 600 g), ewentualnie zamiast pstrąga troć
  • 2 łyżki  oleju
  • 1 łyżeczka  oleju chili
  • 2 łyżki  azjatyckiego (chińskiego) sosu do ryb
  • 2 łyżki  wytrawnego sherry lub wina ryżowego
  • 3 sztuki liście kapusty pekińskiej lub włoskiej
  • 1 łyżeczka  cukru
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
  • 2 sztuki marchwie
  • 150 g  pora
  • 3 łyżki  oleju sezamowego

Sposób przyrządzania:

  1. Pstrągi umyć od środka i od zewnątrz, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na obu bokach wykonać cztery ukośne cięcia na głębokość ok. 1 cm. 1 łyżeczkę oleju wymieszać z olejem chili, sosem rybnym oraz winem i tą mieszanką nasmarować ryby w środku i na zewnątrz.
  2. Liście kapusty umyć i wyłożyć nimi nakładkę do gotowania na parze. Na kapuście obok siebie rozłożyć ryby i posypać cukrem.
  3. Imbir, marchew i por oczyścić i pokroić na krótkie cienkie paseczki. Krótko obsmażyć w pozostałym oleju i oleju sezamowym, rozłożyć na rybach.
  4. W woku lub szerokim rondlu zagotować 1/2 l wody i nałożyć nakładkę z rybami. Gotować 15-20 minut na parze pod przykryciem. Podawać z kleistym ryżem.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 35


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE