Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki sprawione pstrągi, (po 500 - 600 g), ewentualnie zamiast pstrąga troć
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oleju chili
2 łyżki azjatyckiego (chińskiego) sosu do ryb
2 łyżki wytrawnego sherry lub wina ryżowego
3 sztuki liście kapusty pekińskiej lub włoskiej
1 łyżeczka cukru
kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm)
2 sztuki marchwie
150 g pora
3 łyżki oleju sezamowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pstrągi umyć od środka i od zewnątrz, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na obu bokach wykonać cztery ukośne cięcia na głębokość ok. 1 cm. 1 łyżeczkę oleju wymieszać z olejem chili, sosem rybnym oraz winem i tą mieszanką nasmarować ryby w środku i na zewnątrz.
- Liście kapusty umyć i wyłożyć nimi nakładkę do gotowania na parze. Na kapuście obok siebie rozłożyć ryby i posypać cukrem.
- Imbir, marchew i por oczyścić i pokroić na krótkie cienkie paseczki. Krótko obsmażyć w pozostałym oleju i oleju sezamowym, rozłożyć na rybach.
- W woku lub szerokim rondlu zagotować 1/2 l wody i nałożyć nakładkę z rybami. Gotować 15-20 minut na parze pod przykryciem. Podawać z kleistym ryżem.