Dzisiaj jest: Wtorek, 05.07.2022 Imieniny: Karoliny i Antoniego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Ryba pieczona w ziołach


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  ryby (pstrąg, karp lub inna)
  • 3-4 ząbki  czosnku
  • zioła świeże: bazylia, mięta, tymianek
  • 2-3 sztuki spore pomidory
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • 2 sztuki cebule
  • sól. pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Ryby oczyszczamy, myjemy, porcjujemy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą. Mieszamy z posiekanymi ziołami.
  2. Ze wszystkich stron nacieramy kawałki ryby czosnkiem z ziołami i skrapiamy sokiem z cytryny. Odkładamy na godzinę do lodówki. Cebule obieramy i kroimy w piórka, dodajemy sól i pieprz.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dnie kładziemy część cebuli. Układamy pierwszą warstwę ryby. Wykładamy na nią resztę cebuli i drugą warstwę ryby. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w niewielkie cząstki pomidory. Z wierzchu skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut w temperaturze ok. 180 st. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE