Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg filetów z mintaja
papryka czerwona
słoik ogórków konserwowych
4 sztuki cebule
Zalewa
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 sztuka koncentrat pomidorowy
4 łyżeczki keczupu
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
sól do smaku
- Składniki na ciasto
1 szklanka wody
1 łyżeczka vegety
1 szklanka mąki
1 sztuka jajko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do głębokiego naczynia i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką bądź mikserem. Rybę kroimy na kawałki, moczymy w cieście i smażymy na gorącym oleju.
- Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę i mieszamy wszystkie składniki.
- Usmażoną rybę i pokrojone warzywa układamy warstwami w głębokim naczyniu.
- Z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystkie wkładamy do garnka i zagotowujemy. Warstwy ryby i warzyw zalewamy gorącą zalewą. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis