Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 kg fileta z dorsza lub mintaja
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg selera
- 1/2 kg pietruszki
- 1 kg cytryny
- 1 kg cebuli
- 1 sztuka bakłażan
- 1 sztuka cukinia
- 2 kg pomidorów
- 1 kg pieczonej papryki czerwonej
- białe wino (niesłodkie wytrawne lub półsłodkie)
- mąka do panierowania ryby
- sól
- pieprz czarny mielony
- kolendra
- kmin rzymski (kumin)
- olej do smażenia ryby
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę należy pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć aż się zarumieni.
- W większym garnku usmażyć cebulę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę, poddusić.
- Gdy wszystko zmięknie doprawić solą, pieprzem i kminem. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i bakłażana i poddusić je.
- Dodać wyciśnięty sok z cytryn.
- Przygotować sos pomidorowy. Obrać pomidory, pokroić na kostkę i podgotować je z winem i kolendrą. Tak przygotowany sos dodać do warzyw i już można zalewać nim rybę.
- Całość upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
- Można podawać ją na gorąco z ryżem albo w tradycyjny sposób na zimno.