Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ryba po grecku z bakłażanem i cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  fileta z dorsza lub mintaja
  • 1/2 kg  marchewki
  • 1/2 kg  selera
  • 1/2 kg  pietruszki
  • 1 kg  cytryny
  • 1 kg  cebuli
  • 1 sztuka bakłażan
  • 1 sztuka cukinia
  • 2 kg  pomidorów
  • 1 kg  pieczonej papryki czerwonej
  • białe wino (niesłodkie wytrawne lub półsłodkie)
  • mąka do panierowania ryby
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • kolendra
  • kmin rzymski (kumin)
  • olej do smażenia ryby

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę należy pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć aż się zarumieni.
  2. W większym garnku usmażyć cebulę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchew, seler i pietruszkę, poddusić.
  3. Gdy wszystko zmięknie doprawić solą, pieprzem i kminem. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i bakłażana i poddusić je.
  4. Dodać wyciśnięty sok z cytryn.
  5. Przygotować sos pomidorowy. Obrać pomidory, pokroić na kostkę i podgotować je z winem i kolendrą. Tak przygotowany sos dodać do warzyw i już można zalewać nim rybę.
  6. Całość upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.
  7. Można podawać ją na gorąco z ryżem albo w tradycyjny sposób na zimno.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 11


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

ryba po greckuprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE