Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
600 g filetów z ryby
1 łyżka łagodnej marynaty do ryb w proszku
2 sztuki marchewki
2 łyżki śmietany
2 sztuki cebule
sok z 1 cytryny
1 sztuka seler
1 łyżka mąki
1 pęczek natki pietruszki
50 g suszonych śliwek
1 łyżka masła
2 sztuki ziemniaki
1 ząbek czosnku
olej
1 szklanka soku pomidorowego
15 g vegety
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz marynatą do ryb oraz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju.
- Śliwki namocz w wodzie, a następnie pokrój w paski. Marchewki, cebule, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju, pod koniec dodaj masło oraz śliwki.
- Sok pomidorowy wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku vegetą i czosnkiem.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż smażonymi warzywami. Na wierzchu rozłóż filety z ryby i zalej sosem śmietanowo-pomidorowym. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp rybę posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!