Dzisiaj jest: Sobota, 24.05.2025 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryba po podhalańsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 600 g  filetów z ryby
  • 1 łyżka  łagodnej marynaty do ryb w proszku
  • 2 sztuki marchewki
  • 2 łyżki  śmietany
  • 2 sztuki cebule
  • sok z 1 cytryny
  • 1 sztuka seler
  • 1 łyżka  mąki
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 50 g  suszonych śliwek
  • 1 łyżka  masła
  • 2 sztuki ziemniaki
  • 1 ząbek  czosnku
  • olej
  • 1 szklanka  soku pomidorowego
  • 15 g  vegety

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, oprósz marynatą do ryb oraz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju.
  2. Śliwki namocz w wodzie, a następnie pokrój w paski. Marchewki, cebule, seler oraz ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju, pod koniec dodaj masło oraz śliwki.
  3. Sok pomidorowy wymieszaj ze śmietaną. Dopraw do smaku vegetą i czosnkiem.
  4. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż smażonymi warzywami. Na wierzchu rozłóż filety z ryby i zalej sosem śmietanowo-pomidorowym. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem posyp rybę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE