Dzisiaj jest: Sobota, 28.05.2022 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ryba w cieście z pikantnym sosem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajlandzka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3/4 kg  filetów z halibuta lub łososia
    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • po 1/2 szklanki oliwy (lub oleju sojowego) i jasnego piwa
    Sos
  • duża cebula lub 2 małe
  • 2 łyżki  octu winnego
  • 2 łyżki  brązowego cukru
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • kawałek (ok. 1 cm) świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka  posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przyrządzania:

    Zrób sos: cebulę posiekaj, wrzuć do rondla. Dodaj imbir (łyżeczkę) starty na tarce o małych oczkach, sól i cukier, dobrze wymieszaj. Następnie wlej ocet i sos sojowy, gotuj parę chwil na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź szklanką wody, uważając, by nie potworzyły się grudki, po czym, mieszając, wlej do rondla. Zagotuj i pozostaw na gorącej, wyłączonej płytce kuchenki. Filety pokrój na 5 lub 6 mniej więcej równych porcji, opłucz je, osusz, oprósz solą i odstaw. Z mąki pszennej, piwa i oleju przygotuj ciasto o konsystencji naleśnikowego (najłatwiej zrobić to mikserem). Przykryj je i wstaw na pół godziny do lodówki. Potem wymieszaj i przelej do salaterki. Kolejno zanurzaj w cieście kawałki ryby i smaż je z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełóż na półmisek i polej gorącym sosem. Część sosu podaj osobno. Posyp rybę natką i od razu podawaj z dodatkiem ryżu.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

    Nicola Temple

    Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


    Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE