Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.2-1.5 kg karpia lub szczupaka
1 pęczek włoszczyzny
2 sztuki cebule
1 sztuka białko
1 łyżka żelatyny
50 ml soku z żurawin
1 sztuka pomarańcza
sól
pieprz
2 sztuki liście laurowe
2 sztuki ziarna ziela angielskiego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę spraw i pokrój w dzwonka.
- Włoszczyznę zalej 1 litrem wody. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 20 minut, odcedź. Następnie włóż głowę i kawałki ryby. Gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
- Wyjmij rybę, wbij białko, wymieszaj i zagotuj. Wywar przecedź przez lnianą ściereczkę.
- Wystudzone kawałki ryby oczyść z ości i ułóż na półmisku. Wywar wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i zalej nim rybę.
- Pozostały wywar, który nie zmieścił się na półmisku, wymieszaj z sokiem żurawinowym i wylej do płaskiej formy. Odstaw do lodówki, by zastygł. Ze stężałej galaretki wycinaj foremkami małe gwiazdki.
- Półmisek z rybą udekoruj gwiazdkami z galarety i plastrami wyfiletowanych pomarańczy. Wstaw do lodówki.
Źródło przepisu: moja Kuchnia