Dzisiaj jest: Poniedziałek, 01.06.2020 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Ryba w galarecie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.2-1.5 kg  karpia lub szczupaka
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 2 sztuki cebule
  • 1 sztuka białko
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 50 ml  soku z żurawin
  • 1 sztuka pomarańcza
  • sól
  • pieprz
  • 2 sztuki liście laurowe
  • 2 sztuki ziarna ziela angielskiego

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę spraw i pokrój w dzwonka.
  2. Włoszczyznę zalej 1 litrem wody. Dodaj cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj przez 20 minut, odcedź. Następnie włóż głowę i kawałki ryby. Gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
  3. Wyjmij rybę, wbij białko, wymieszaj i zagotuj. Wywar przecedź przez lnianą ściereczkę.
  4. Wystudzone kawałki ryby oczyść z ości i ułóż na półmisku. Wywar wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną i zalej nim rybę.
  5. Pozostały wywar, który nie zmieścił się na półmisku, wymieszaj z sokiem żurawinowym i wylej do płaskiej formy. Odstaw do lodówki, by zastygł. Ze stężałej galaretki wycinaj foremkami małe gwiazdki.
  6. Półmisek z rybą udekoruj gwiazdkami z galarety i plastrami wyfiletowanych pomarańczy. Wstaw do lodówki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE