Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
50 dag filetów z dorsza
cebula
3 sztuki łodygi selera naciowego
strąk papryki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3 szklanki mleka
puszka kukurydzy
2-3 sztuki ziemniaki pokrojone w kostkę
sól
pieprz
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na dużej patelni usmażyć na gorącym maśle drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i kawałki selera naciowego. Gdy warzywa zmiękną, wsypać mąkę i zasmażyć ją przez chwilę. Następnie wlać mleko lub wywar z warzyw.
- Dodać kukurydzę z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Zagotować, włożyć pokrojone w kostkę filety z ryby. Nakryć i dusić 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać w głębokich talerzach.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!