Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 50 dag filetów z dorsza
- cebula
- 3 sztuki łodygi selera naciowego
- strąk papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 3 szklanki mleka
- puszka kukurydzy
- 2-3 sztuki ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na dużej patelni usmażyć na gorącym maśle drobno posiekaną cebulę, pokrojoną w paseczki paprykę i kawałki selera naciowego. Gdy warzywa zmiękną, wsypać mąkę i zasmażyć ją przez chwilę. Następnie wlać mleko lub wywar z warzyw.
- Dodać kukurydzę z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Zagotować, włożyć pokrojone w kostkę filety z ryby. Nakryć i dusić 10-15 min, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać w głębokich talerzach.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe