Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 50 dag chudej ryby morskiej (np. dorsz)
- 5 dag suszonych śliwek
- 4 dag rodzynek
- 3 dag płatków migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 sztuka cytryna
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz cytrynowy
- masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić cytryną, posolić i oprószyć cytrynowym pieprzem, obrócić filet i doprawić go z drugiej strony.
- Na jednej stronie ryby ułożyć płatki świeżego czosnku, przykryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie rybę podlać miodem i ułożyć cienkie plasterki masła.
- Na masło ułożyć suszone śliwki, rodzynki i posypać płatkami migdałów.
- Na wierzch położyć plasterki cytryny.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 20 minut.