Dzisiaj jest: Czwartek, 13.08.2020 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Ryba zapiekana z jajkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

japońska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 50 dag  filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby morskiej
  • 5 dag  suszonych japońskich grzybów (shiitake) lub 50 dag pieczarek
  • 8 sztuk jajek
  • 1 łyżka  sosu sojowego (najlepiej japońskiego)
  • przyprawa warzywna typu wegeta
  • 1 łyżka  białego wina (najlepiej ryżowego)
  • sól
    Sos
  • 1 szklanka  bulionu rybnego
  • 1 łyżeczka  mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka  sosu sojowego

Sposób przyrządzania:

    Opłukaną rybę pokrój w kostkę, usuwając ości. Następnie wrzuć kawałki ryby do rondla, zalej wrzącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i gotuj 15 minut na niedużym ogniu. Umyte pieczarki ugotuj w niewielkiej ilości wody (grzyby shiitake wcześniej namocz przez 3 godziny), a gdy przestygną, pokrój je w paski. Łyżką cedzakową wyjmij ryby z wywaru, osącz je i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. Na kawałkach ryby rozłóż pieczarki. Widelcem lub rózgą roztrzep w misce jajka z 2 łyżkami zimnego wywaru z grzybów, przypraw sosem sojowym, przyprawą warzywną i winem. Tą masą zalej rybę, przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C. Zrób sos: zagotuj 3/4 bulionu, a pozostały, zimny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Tę zawiesinę wlej do wrzącego bulionu, cały czas mieszając. Zagotuj i przypraw do smaku sosem sojowym. Zdejmij folię z ryby i jeszcze chwilkę zapiekaj. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika z sosem i ryżem na sypko.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

    Katarzyna Błażejewska-Stuhr

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE