Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g fileta z dorsza
200 g wędzonego łososia
2 sztuki jajka
1/4 szklanki kremówki 30%
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki kaszy manny
sok z 1/2 cytryny
gałka muszkatołowa
biały pieprz
sól
- Sos
2 łyżki kaparów
100 g masła
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z dorsza bardzo drobno posiekaj, łososia pokrój na małe kawałki. Obie ryby wymieszaj z jajkami zmiksowanymi z kremówką.
- Cytrynę obierz cienko, skórkę pokrój w wąskie paski, a sok wyciśnij. Połowę dodaj do masy rybnej razem z koperkiem i kaszą. Masę dopraw pieprzem, gałką i ewentualnie solą.
- Zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformuj z masy osiem podłużnych pulpecików. Każdy owiń ciasno w folię spożywczą i gotuj 15 minut we wrzątku. Co jakiś czas obracaj je.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj kapary, skórkę i sok z połowy cytryny. Smaż około 5 minut. Wsyp posiekaną natkę pietruszki i oprósz pieprzem.
- Pulpeciki rozwiń z folii, ułóż na półmisku i polej sosem. Podawaj z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.