Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg fileta z sandacza
- 2-3 sztuki duże cebule
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 200 ml śmietany 18 %
- mąka
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet przecinając w poprzek, dzielimy na kilka części, lekko solimy, oprószamy mąką i smażymy w głębokiej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.
- W tym czasie cebulę obieramy i kroimy na ćwierć krążki lub - jeśli mamy mniejsze cebule - na pół krążki. Kawałki filetów obracamy tylko raz i smażymy tyle, by delikatnie nabrały złoty kolor. Następnie zasypujemy je cebulą, delikatnie posypujemy pieprzem, a patelnię przykrywamy. Na wolnym ogniu sandacz dusi się z cebulą. Czekamy, aż ta się zeszkli, a w tym czasie w szklance wrzątku rozpuszczamy kostkę rosołową.
- Kiedy cebula jest już miękka, zalewamy wszystko rosołem i zostawiamy patelnię nie przykrytą. Na wolnym ogniu rosół odparowuje i wsiąka w kawałki ryby. Kiedy objętość sosu na patelni zmaleje o około 1/3, dodajemy śmietanę (tak aby się nie zważyła). Po wlaniu czekamy tylko aż sos zacznie się gotować i zestawiamy patelnię z ognia (nie redukujemy śmietany).