Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- na 1 rybę 1 marynowany filet z sardeli
- 500 sztuk świeżych sardynek
- 1 sztuka jajko
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- kilka cząstek cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z sardeli włożyć do zimnej wody. W tym czasie oczyścić świeże sardynki i starannie usunąć ości oraz wnętrzności. Umyć, osuszyć i rozłożyć. Do każdej sardynki włożyć 1 odsączony filet z sardeli i ponownie zamknąć ryby.
- Roztrzepać jajko. Sardynki obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i porcjami smażyć ryby na złotobrązowy kolor. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać udekorowane cząstkami cytryny.
Źródło przepisu: książka kucharska