Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
na 1 rybę 1 marynowany filet z sardeli
500 sztuk świeżych sardynek
1 sztuka jajko
3 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
olej do głębokiego smażenia
kilka cząstek cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z sardeli włożyć do zimnej wody. W tym czasie oczyścić świeże sardynki i starannie usunąć ości oraz wnętrzności. Umyć, osuszyć i rozłożyć. Do każdej sardynki włożyć 1 odsączony filet z sardeli i ponownie zamknąć ryby.
- Roztrzepać jajko. Sardynki obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i porcjami smażyć ryby na złotobrązowy kolor. Wyjąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać udekorowane cząstkami cytryny.
Źródło przepisu: książka kucharska