Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6 ząbków czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- 500 sztuk sardynek
- 4 łyżki oliwy
- gruba sól morska
- 1 sztuka cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni Celsjusza. Czosnek obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i posiekać. Wymieszać z bułką tartą.
- Sardynki oczyścić, umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze i skropić niewielką ilością oliwy. Następnie oprószyć solą. Obtoczyć w panierce i ponownie ułożyć na blasze. Jeszcze raz skropić ryby oliwą.
- Piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku. Wycisnąć sok z cytryny i przed podaniem skropić nim sardynki.
Źródło przepisu: książka kucharska