Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
500 g małych sardynek
75 ml wody
75 ml octu winnego
4 ząbki czosnku
1 sztuka liść laurowy
2 łyżeczki siekanego oregano
sól
pieprz
mąka
olej do głębokiego smażenia
2 sztuki jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sardynki oczyścić i starannie usunąć ości oraz wnętrzności. Umyć, osuszyć i pokroić filety.
- Ocet winny wymieszać z 75 ml wody. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do octu. Następnie dodać liść laurowy, oregano, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
- Filety marynować w zalewie co najmniej 3 godziny. Wyjąć z zalewy i osuszyć papierowym ręcznikiem. Złożyć po dwa i obtoczyć w mące.
- Rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Jajka rozbełtać z 1 łyżką wody i obtoczyć w nich sardynki tak, aby zostały pokryte ze wszystkich stron.
- Od razu włożyć do gorącego oleju i usmażyć na złotobrązowy kolor. Sardynki odsączyć z tłuszczu i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska