Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Sos słodko-kwaśny
- 1 sztuka puszka ananasa w syropie
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1.5 łyżek octu winnego
- cukier
- 1/2 szklanki wody
- Dodatkowo
- 500 g filetów śledziowych
- 1 sztuka mrożona mieszanka chińska
- 1 sztuka puszka ananasów
- olej
- chili
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sos słodko-kwaśny: Ananasa odsącz z syropu i pokrój. Pozostały syrop wymieszaj z koncentratem pomidorowym, octem winnym oraz chili. Uzyskany sos wlej na patelnię. Zagęść go mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj pokrojonego ananasa. Dopraw do smaku solą i cukrem.
- Śledzie na słodko-kwaśno: Filety śledziowe umyj, pokrój na kawałki i wymieszaj z połową sosu słodko-kwaśnego.
- Ananasa odsącz z zalewy. Połowę plastrów pokrój, resztę zostaw w całości. Mieszankę chińską podsmaż na rozgrzanym oleju, wymieszaj z resztą sosu.
- Na półmisku ułóż plastry ananasa, na nich śledzie w sosie, a dookoła ułóż warzywa z mieszanki chińskiej w sosie.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza