Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Śledzie na słodko-kwaśno


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

fusion (mix)

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

    Sos słodko-kwaśny
  • 1 sztuka puszka ananasa w syropie
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 1.5 łyżek  octu winnego
  • cukier
  • 1/2 szklanki  wody
    Dodatkowo
  • 500 g  filetów śledziowych
  • 1 sztuka mrożona mieszanka chińska
  • 1 sztuka puszka ananasów
  • olej
  • chili
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Sos słodko-kwaśny: Ananasa odsącz z syropu i pokrój. Pozostały syrop wymieszaj z koncentratem pomidorowym, octem winnym oraz chili. Uzyskany sos wlej na patelnię. Zagęść go mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą i zagotuj, ciągle mieszając. Następnie dodaj pokrojonego ananasa. Dopraw do smaku solą i cukrem.
  2. Śledzie na słodko-kwaśno: Filety śledziowe umyj, pokrój na kawałki i wymieszaj z połową sosu słodko-kwaśnego.
  3. Ananasa odsącz z zalewy. Połowę plastrów pokrój, resztę zostaw w całości. Mieszankę chińską podsmaż na rozgrzanym oleju, wymieszaj z resztą sosu.
  4. Na półmisku ułóż plastry ananasa, na nich śledzie w sosie, a dookoła ułóż warzywa z mieszanki chińskiej w sosie.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE