Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka oczyszczony karp pokrojony w dzwonka
1/2 l mleka
1 łyżka mielonego cynamonu
skórka starta z 1 cytryny
3 łyżki soku cytrynowego
2 sztuki pokruszone listki laurowe
1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
kilka łyżek mąki
1 sztuka jajko
bułka tarta
olej
1 sztuka cytryna
płatki migdałowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do mleka dodaj cynamon, sok i skórkę z cytryny, listki laurowe, sól oraz pieprz.
- Dzwonka karpia zalej mlekiem z przyprawami, przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- Przed smażeniem osusz rybę papierowym ręcznikiem, obtocz w mące, zanurz w roztrzepanym jajku i w bułce tartej.
- Smaż karpia na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Przed podaniem udekoruj płatkami migdałowymi i plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka