Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki filety soli
2 łyżki mąki pszennej
sok z cytryny
200 g młodej cukinii
500 g kurek
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 sztuka puszka pomidorów w kawałkach
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Cukinię umyj, osusz, przytnij końce i pokrój w kostkę. Grzyby umyj, obetnij końcówki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Podsmaż na nim cukinię i kurki. Następnie dodaj czosnek i pomidory. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Duś pod przykryciem, na małym ogniu przez 10 minut.
- Rozgrzej resztę oleju, usmaż na nim z obu stron oprószone w mące filety z soli.
- Na talerze wyłóż warzywa z kurkami. Ułóż na nich usmażoną rybę. Udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: moja Kuchnia