Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 150 g halibuta
- 150 g dorsza
- 1/4 kg małż
- 2 sztuki puszki pomidorów
- 100 ml białego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 1 sztuka garść posiekanego lubczyku
- 1 sztuka garść posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wstaw wodę na makaron.
- Posiekaj czosnek, natkę pietruszki i lubczyk.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Zeszklij na niej czosnek uważając, by go nie spalić. Dodaj posiekane zioła i pomidory i wino. Dopraw pieprzem i solą. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu zredukuj sos.
- W między czasie wsyp makaron do gotującej się, osolonej wody i ugotuj al dente.
- Rybę pokrój w kostkę.
- Do sosu dodaj pokrojoną rybę i małże. Zamieszaj i przykryj całość. Gotuj 10 minut, aż małże się otworzą.
- Odcedź makaron i podawaj polany sosem i posypany posiekaną natką pietruszki.