Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
- 150 g wędzonego łososia
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- 200 g makaronu spaghetti
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron wrzucić do osolonego wrzątku, a następnie ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Idealny makaron musi być ugotowany al dente - na póltwardo. Nie powinien być przelewany zimną wodą, aby nie stracił smaku i sprężystości.
- Natkę pietruszki dobrze opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie drobno posiekać.
- Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki. Masło rozpuścić na patelni. Następnie do tłuszczu wlać śmietanę oraz mleko. Składniki połączyć, po czym gotować na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Sos powinien się zredukować i lekko zgęstnieć.
- Do zawartości patelni włożyć pokrojonego łososia. Składniki wymieszać. Gotować ok. 2 minut. Następnie wrzucić 2/3 posiekanej natki pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron wyłożyć na talerze i polać sosem z łososia. Danie posypać resztą zieleniny.