Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 1 sztuka szczupak
- 1 sztuka czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 2 sztuki średnie cebule
- 3 łyżki masła
- 3-4 łyżki startego chrzanu
- 2 sztuki żółtka
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 sztuka listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki kaszy manny
- sól
- pieprz
- marynowane warzywa (papryka, kukurydza, cebulki perłowe)
- korniszony
- sałata
- koperek
- cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szczupaka oskrob i spraw. Tuszkę umyj i osusz. Następnie oddziel mięso od ości i skóry.
- Bułkę namocz w mleku. Cebule obierz, posiekaj w grubą kostkę i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła.
- Mięso ze szczupaka wymieszaj z odciśniętą bułką, a następnie dwukrotnie zmiel. Do masy rybnej dodaj chrzan, żółtka oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
- Formę keksową wysmaruj masłem. Spód i brzegi blachy obsyp kaszą manną. Następnie wypełnij formę masą szczupakową i wstaw ją do większego naczynia wypełnionego do 1/3 wysokości wodą.
- Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Zimny mus wyjmij z formy.
- Bulion zagotuj z listkiem laurowym oraz zielem angielskim i rozpuść w nim żelatynę. Trochę galaretki wylej do formy, a gdy zastygnie nałóż mus. Zalej go pozostałą galaretką i wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Gotowy mus pokrój na porcje i ułóż je na półmisku. Przed podaniem udekoruj danie sałatą, koperkiem, plastrami cytryny i marynowanymi warzywami.
Źródło przepisu: Smacznego!