Dzisiaj jest: Niedziela, 29.05.2022 Imieniny: Teodozji i Magdaleny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tarta z łososiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • 200 g  mąki
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  masła
  • 1 szczypta  soli
    Farsz
  • 5 sztuk jajek
  • 100 ml  śmietany 30%
  • 2 sztuki pomidory
  • 150 g  łososia wędzonego
  • 2 sztuki kulki mozzarelli
  • 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
  • 1 łyżka  masła do posmarowania blachy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki.
  2. Blachę posmaruj masłem i wyklej ciastem do wysokości formy. Dno nakłuj widelcem.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
  4. Łososia pokrój w mniejsze kawałki, a mozzarellę w plastry. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  5. Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
  6. Na przygotowanym cieście ułóż plastry łososia, na wierzch mozzarellę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanymi pomidorem i szczypiorkiem. Na koniec wlej masę jajeczną.
  7. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-30 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE