Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
200 g mąki
1 sztuka jajko
100 g masła
1 szczypta soli
- Farsz
5 sztuk jajek
100 ml śmietany 30%
2 sztuki pomidory
150 g łososia wędzonego
2 sztuki kulki mozzarelli
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
1 łyżka masła do posmarowania blachy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki.
- Blachę posmaruj masłem i wyklej ciastem do wysokości formy. Dno nakłuj widelcem.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę.
- Łososia pokrój w mniejsze kawałki, a mozzarellę w plastry. Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Jajka wbij do miseczki, roztrzep. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
- Na przygotowanym cieście ułóż plastry łososia, na wierzch mozzarellę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanymi pomidorem i szczypiorkiem. Na koniec wlej masę jajeczną.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-30 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka