Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
250 sztuk wody
8 łyżek mąki grochowej
8 łyżek mąki
3 sztuki cebule
250 sztuk krewetek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soli morskiej
oliwa z oliwek do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę dobrze wymieszać w misce z 250ml zimnej wody na rzadkie ciasto, takie jak na omlety. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Krewetki oczyścić, usunąć czarne jelito, drobno posiekać. Cebulę, krewetki i posiekaną natkę pietruszki dodać do ciasta.
- Ciasto posolić, odstawić na co najmniej 3 godziny, aby urosło. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste dolać trochę wody.
- Dno patelni pokryć równomiernie warstwą oliwy, nakładać ciasto łyżką.
- Porcje ciasta spłaszczyć na grubość omletów, usmażyć tortille z obu stron na złotobrązowy kolor i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Pokroić na trójkąty i podawać na ciepło.
Źródło przepisu: książka kucharska