Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pomarańcze
- 4 plastry świeżego tuńczyka
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wytrawnego wina
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 szczypta cukru
- 2 sztuki gałązki tymianku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dwie pomarańcze obrać i wykroić filety, zbierając sok. 1-2 pomarańcze obrać obieraczką do jarzyn, skórkę pokroić w bardzo cienkie paski, wystarczy 1 łyżka. Wycisnąć sok z reszty pomarańczy.
- Tuńczyka doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać oliwę i smażyć w niej rybę około 3 minut ze wszystkich stron, tuńczyk powinien być w środku różowy. Zdjąć z patelni, pokroić w paski grubości około 1 cm i przełożyć do miski.
- Sok z cytryny wymieszać z winem, musztardą, sokiem pomarańczowym, szczyptą cukru, solą i pieprzem.
- Tuńczyka polać sosem. Tymianek umyć, otrząsnąć z wody i oskubać liście. Udekorować rybę listkami tymianku, filetami i skórką z pomarańczy.
Źródło przepisu: książka kucharska