Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag filetów z dorsza
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka zielona papryka
1 sztuka żółta papryka
3 sztuki cebule
250 ml rosołu
250 ml mleka
6 dag tartego sera gouda
4 łyżki masła lub margaryny
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki
sól
pieprz biały
mielona słodka papryka
margaryna do posmarowania blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Przykryć i odstawić na kilka minut.
- Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Zdjąć i na tym samym tłuszczu dusić przez 3 minuty pokrojoną paprykę. Paprykę wymieszać z cebulą, doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem i na dno wyłożyć paprykę i cebulę. Filety natrzeć solą i ułożyć w naczyniu na warzywach.
- W garnuszku rozpuścić 2 łyżki masła, zrobić z mąki zasmażkę. Dodać mleko i rosół. Zagotować ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i podgotować jeszcze 5 minut. Do sosu wrzucić 3 dag startego żółtego sera, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.
- Rybę i warzywa w naczyniu żaroodpornym polać przygotowanym sosem i posypać resztą sera.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C i zapiekać w nim rybną zapiekankę przez około 40 minut.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni