Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka duży filet z dorsza bez skóry (600 g)
125 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 sztuka limonka
1 łyżka posiekanego koperku
1/3 łyżeczki suszonych liści kolendry
sól
pieprz
chili
1 łyżka oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet umyj, osusz i natrzyj solą i pieprzem.
- Wyciśnij sok z limonki, dodaj jogurt, szczyptę chili, suszoną kolendrę oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj i tak powstałą marynatą jogurtową posmaruj rybę. Odstaw na noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Resztę jogurtu zachowaj.
- Rybę przełóż do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Podawaj dorsza ozdobionego kleksem schłodzonego jogurtu.