Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 sztuka żółta papryka
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- garść chińskich warzyw na patelnię
- 2 sztuki woreczki brązowego ryżu
- 1 kostka rosołowa
- 1 sztuka cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 szczypta ostrej papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozpuść kostkę rosołową w wodzie i ugotuj w niej ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz garść chińskich warzyw. Duś pod przykryciem kilka minut, dodaj osączonego z zalewy tuńczyka oraz przecier pomidorowy, a po chwili rozgnieciony czosnek. Duś, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw słodką i ostrą papryką oraz solą.
- Wyłóż gorący ryż i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka