Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka puszka tuńczyka w sosie własnym
1 sztuka żółta papryka
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
garść chińskich warzyw na patelnię
2 sztuki woreczki brązowego ryżu
1 kostka rosołowa
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 szczypta ostrej papryki
1 pęczek szczypiorku
sól
oliwa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozpuść kostkę rosołową w wodzie i ugotuj w niej ryż zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz garść chińskich warzyw. Duś pod przykryciem kilka minut, dodaj osączonego z zalewy tuńczyka oraz przecier pomidorowy, a po chwili rozgnieciony czosnek. Duś, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dopraw słodką i ostrą papryką oraz solą.
- Wyłóż gorący ryż i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka