Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g filety rybne
z łososia1 sztuka pomidory
1 opakowanie mix sałat
2 łyżki sos sojowy
2 łyżki oliwa z oliwek
2 ząbki czosnek
1/2 szklanki jogurt naturalny
1/3 szklanki mięta
świeża3 łyżki sok z limonki
sól
do smakupieprz
do smaku1/2 łyżeczki mięta
suszona4 sztuki bułka pszenna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Do miski wrzuć drobno posiekany czosnek. Dolej sos sojowy, oliwę z oliwek oraz 2 łyżki soku z limonki. Składniki wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem. Do powstałej marynaty włóż kawałki łososia, lekko wymieszaj i odstaw na 30 minut.
- Łososia odsącz z marynaty i usmaż ze wszystkich stron na patelni grillowej. Następnie przełóż rybę na talerz.
- Jogurt wlej do miski. Dodaj porwaną na mniejsze kawałki świeżą i suszoną miętę oraz pozostały sok z limonki. Składniki dokładnie wymieszaj. Dip dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Bułki przekrój. Wszystkie połówki posmaruj sosem miętowym. Na dolnych częściach rozłóż sałatę, łososia i plasterki pomidora. Przykryj górnymi połówkami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku