Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 2 sztuki cukinia
żółta, mała - 150 g dorsz
upieczony - 1 łyżka kapary
- 1 sztuka cebula czerwona
- 2 sztuki pomidory
średnie - 1 łyżeczka kmin indyjski
utłuczony w moździerzu - 1/2 łyżeczki kurkuma
- 1/2 łyżeczki kolendra
mielona - 2 ząbki czosnek
posiekany w plasterki - 2 łyżki zioła
tymianek, oregano, mięta - 2 łyżki oliwa z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinie umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miąższ. Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydrąż miąższ i przełóż go do miseczki.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodaj czosnek, a po 2 minutach zewnętrzną część pomidorów. Dopraw do smaku i dodaj podzieloną na mniejsze kawałki rybę.
- Powstałym farszem napełnij cukinie. Z wierzchu posyp kaparami. Z miąższu z pomidorów i ziół przygotuj sos. Cukinie ułóż na blasze do pieczenia, polej delikatnie sosem z pomidorów i piecz w piekarniku w 210 st. C.
Źródło przepisu: Skarb