Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Cukinie faszerowane dorszem i pomidorami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Cukinie faszerowane dorszem i pomidorami przed zapiekaniem można również posypać tartym serem. Przed podaniem danie należy udekorować listkami mięty. Przepis na danie rybne, ale zawiera bardzo dużo produktów pochodzenia roślinnego.

1 porcja dla: 3 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki  cukinia
    żółta, mała
  • 150 g  dorsz
    upieczony
  • 1 łyżka  kapary
  • 1 sztuka  cebula czerwona
  • 2 sztuki  pomidory
    średnie
  • 1 łyżeczka  kmin indyjski
    utłuczony w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki  kurkuma
  • 1/2 łyżeczki  kolendra
    mielona
  • 2 ząbki  czosnek
    posiekany w plasterki
  • 2 łyżki  zioła
    tymianek, oregano, mięta
  • 2 łyżki  oliwa z oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinie umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miąższ. Pomidory przekrój na pół, łyżeczką wydrąż miąższ i przełóż go do miseczki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną cebulę. Następnie dodaj czosnek, a po 2 minutach zewnętrzną część pomidorów. Dopraw do smaku i dodaj podzieloną na mniejsze kawałki rybę.
  3. Powstałym farszem napełnij cukinie. Z wierzchu posyp kaparami. Z miąższu z pomidorów i ziół przygotuj sos. Cukinie ułóż na blasze do pieczenia, polej delikatnie sosem z pomidorów i piecz w piekarniku w 210 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Skarb


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE