Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 5 osób
Składniki
600 g filetów rybnych
1/2 szklanki śmietany 12%
4 sztuki jajka
1 sztuka kajzerka
mleko do namoczenia bułki
3/4 sztuki puszki zielonego groszku
tłuszcz do wysmarowania formy
sól
biały pieprz
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w mleku, a kiedy zmięknie odciśnij. Bułkę zmiksuj razem z filetami z ryby.
- Następnie dodaj rozkłócone jajka, śmietanę, sól oraz pieprz i wymieszaj. Dodaj odsączony z zalewy groszek, wymieszaj.
- Natłuszczoną formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Napełnij formę masą.
- Większą formę wypełnij wodą, zanurz w niej formę z pasztetem. Wstaw naczynia do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 50 minut.
- Wystudzony pasztet wyjmij z formy, udekoruj warzywami.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia