Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
2 sztuki dorsz filet
200 g kasza jaglana
2 sztuki brokuł
2 sztuki marchew
- Sos koperkowy:
4 łyżki koperek
świeży500 ml bulion warzywny
80 ml mleko
2 łyżki oliwa z oliwek
2 łyżki mąka pszenna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuły myjemy, rozdzielamy w różyczki i gotujemy na parze przez około 15 minut.
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w paski, a następnie gotujemy na parze przez około 25 minut.
- Rybę dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie ma ości. Następnie gotujemy ją na parze (do miękkości - około 10 minut).
- W międzyczasie w wodzie gotujemy kaszę jaglaną.
- Przygotowujemy sos koperkowy. 200 ml bulionu warzywnego wlewamy do rondla i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałej części dodajemy mąkę, mleko, olej oraz koperek.
- Rybę polewamy sosem i podajemy wraz z ugotowanymi warzywami.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR