Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Dorsz w sosie pomarańczowo-imbirowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki filety z dorsza
  • 2 łyżeczki  startego imbiru
  • korzeń imbiru
  • 1/4 łyżeczki  chili
  • 1 ząbek  czosnku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka  soku cytrynowego
  • 2 łyżki  płatków migdałowych
  • 2 łyżki  oliwy
  • kilka listków natki
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  2. Starty imbir wymieszaj z chili, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skórką pomarańczową, sokiem z cytryny, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptą pieprzu.
  3. Tak przygotowaną mieszanką natrzyj filety z dorsza i odstaw na 15 minut.
  4. Korzeń imbiru pokrój na plasterki o grubości około 2mm, a następnie w słupki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy, aż lekko zbrązowieje, i wyjmij na bibułkę.
  5. Na oliwie po smażeniu imbiru usmaż rybę, po 2-3 minuty z każdej strony. Podlej ją sokiem z pomarańczy i smaż, aż połowa sosu odparuje.
  6. Usmażonego dorsza podawaj z sosem z patelni, posypanego uprażonymi płatkami migdałowymi, pokrojonym imbirem i listkami natki pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE