Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki filety z dorsza
- 2 łyżeczki startego imbiru
- korzeń imbiru
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 ząbek czosnku
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki oliwy
- kilka listków natki
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
- Starty imbir wymieszaj z chili, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, skórką pomarańczową, sokiem z cytryny, 1/4 łyżeczki soli oraz szczyptą pieprzu.
- Tak przygotowaną mieszanką natrzyj filety z dorsza i odstaw na 15 minut.
- Korzeń imbiru pokrój na plasterki o grubości około 2mm, a następnie w słupki. Podsmaż na 2 łyżkach oliwy, aż lekko zbrązowieje, i wyjmij na bibułkę.
- Na oliwie po smażeniu imbiru usmaż rybę, po 2-3 minuty z każdej strony. Podlej ją sokiem z pomarańczy i smaż, aż połowa sosu odparuje.
- Usmażonego dorsza podawaj z sosem z patelni, posypanego uprażonymi płatkami migdałowymi, pokrojonym imbirem i listkami natki pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka