Dzisiaj jest: Czwartek, 29.10.2020 Imieniny: Euzebii i Narcyza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Dorsz z pieca


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przepis na dorsza z pieca świetnie uzupełni ryż lub ziemniaki oraz surówka z białej kapusty. Podczas pieczenia dorsza należy pamiętać by od czasu do czasu polewać go powstałym sosem, wtedy się nie przypali.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  dorsz
    filety
  • 40 g  masło
  • 125 g  śmietana
    18%
  • 80 g  chrzan
    tarty
  • sól
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • 3 łyżeczki  ocet
    3%

Sposób przyrządzania:

  1. Dorsza opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Filety rybne ułóż w naczyniu żaroodpornym. Masło rozpuść i polej nim dorsza. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz 40 minut.
  2. Śmietanę wlej do miski, a następnie dodaj do niej chrzan. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą oraz cukrem.
  3. Filety rybne wyjmij z piekarnika, po czym polej śmietaną z chrzanem. Całość ponownie wstaw do piekarnika i piecz jeszcze kilka minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Zobacz więcej na temat:

dorszprzepisdania rybnekuchnia polska


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE