Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki dorsz
filety200 g ser feta
1 pęczek natka pietruszki
1 pęczek koperek
1 pęczek szczypior
1 sztuka jajka
1 sztuka żółtko z jajka
rozmaryn
do smaku1 szczypta cukier
1/2 sztuki skórka z cytryny
1 łyżka masło
1 łyżka mąka
1 szklanka mleko
gałka muszkatołowa
mielona, do smaku1 sztuka sok z cytryny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety dokładnie opłucz, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw.
- Natkę pietruszki, koperek oraz szczypiorek opłucz, osusz. Zieleninę drobno posiekaj i wrzuć do miseczki.
- Do ziół dodaj pokrojoną fetę i wymieszaj. Następnie połącz z żółtkiem i skórką startą z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem, solą oraz rozmarynem.
- Filety posmaruj przygotowaną pastą. Zwiń je w rulony i zepnij wykałaczkami. Masło rozpuść w garnku. Dosyp mąkę i lekko przesmaż.
- Do masła i mąki dolej mleko, cały czas mieszając. Gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru.
- Sos zdejmij z ognia i wbij jajko. Ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i polej przygotowanym sosem. Piecz 35 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku