Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki bakłażan
5 sztuk papryka czerwona
5 sztuk papryka żółta
8 gałązek tymianek
10 sztuk anchois
4 łyżki oliwa z oliwek
ocet winny
do smakucukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany i papryki umyj, ułóż na blasze do pieczenia i podpiecz przez 20 minut w 200 st. C.
- Podpieczone warzywa przełóż z blachy do woreczka foliowego i odłóż na 20 minut. Następnie dokładnie obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne z papryk.
- Tak przygotowane papryki i bakłażany pokrój w plastry i przełóż do miski. Dodaj tymianek, sól, pieprz, anchois oraz oliwę. Na koniec skrop octem winnym i oprósz cukrem. Odstaw danie na 2 godziny.
- Po tym czasie warzywa przełóż na talerz, udekoruj ziołami.
Źródło przepisu: Smacznego!