Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Escalivada


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Escalivada to przepis na danie inspirowane kuchnią hiszpańską.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 4 sztuki  bakłażan
  • 5 sztuk  papryka czerwona
  • 5 sztuk  papryka żółta
  • 8 gałązek  tymianek
  • 10 sztuk  anchois
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • ocet winny
    do smaku
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażany i papryki umyj, ułóż na blasze do pieczenia i podpiecz przez 20 minut w 200 st. C.
  2. Podpieczone warzywa przełóż z blachy do woreczka foliowego i odłóż na 20 minut. Następnie dokładnie obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne z papryk.
  3. Tak przygotowane papryki i bakłażany pokrój w plastry i przełóż do miski. Dodaj tymianek, sól, pieprz, anchois oraz oliwę. Na koniec skrop octem winnym i oprósz cukrem. Odstaw danie na 2 godziny.
  4. Po tym czasie warzywa przełóż na talerz, udekoruj ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE