Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety rybne
z dorsza lub innej białej, morskiej ryby - 1/2 szklanki śmietana
- 2 łyżki koperek
- 2 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 1 sztuka kostka rosołowa
- 2 ziarenka ziele angielskie
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szczypta chili (przyprawa)
- 1 łyżka mąka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do głębokiego rondla wlewamy szklankę zimnej wody, dodajemy kostkę rosołową, pozostałe przyprawy i łyżkę mąki.
- Wszystkie składniki, cały czas lekko, mieszając, zagotowujemy.
- Gdy sos zgęstnieje, wkładamy do niego lekko rozmrożone filety, stawiamy na najmniejszym ogniu, szczelnie przykrywamy i gotujemy przez 10-12 minut.
- W czasie gotowania potrawa powinna tylko lekko ,,mrugać".
- Pod koniec gotowania zalewamy ryby roztrzepaną śmietaną.
- Sos, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku.
- Podajemy posypane jajkami posiekanymi z koperkiem.