Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg filetów z mintaja
4 sztuki duże pomidory
2 sztuki pory
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
4 sztuki jajka
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki drobno startego żółtego sera
sól
pieprz
mielona gałka muszkatołowa
6 łyżek masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory pokrój w plasterki i podduś na 4 łyżkach rozgrzanego masła. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi i szczyptą pieprzu. Pomidory pokrój w grube plastry. Śmietanę wymieszaj z jajkami, serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Dno wyłóż plasterkami pomidora i połową pora. Na wierzch ułóż mintaja, oprósz pieprzem i polej połową masy jajecznej. Ułóż kolejną warstwę z pomidorów i porów. Przykryj ją filetami rybnymi, oprósz je pieprzem i polej resztą masy jajecznej. Piecz 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy