Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg kalmary
tuszki1 sztuka włoszczyzna
1 sztuka cebula
1/2 szklanki grzyby suszone
1 szklanka śmietana
1 łyżka masło
kopiasta1 łyżka mąka
sól
do smakupieprz
do smakupapryka (przyprawa)
słodka, do smakupapryka (przyprawa)
ostra, do smakugałka muszkatołowa
do smaku1 sztuka kostka rosołowa
lub 2 kostki bulionoweimbir
do smakumajeranek
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby moczymy przez godzinę w niewielkiej ilości letniej wody.
- Po tym czasie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
- Umyte tuszki kalmarów wrzucamy do ciepłej, osolonej wody i gotujemy (odkryte!) przez 30 minut, odstawiamy do przechłodzenia.
- Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy pokrojone w paseczki, ugotowane wcześniej grzyby wraz wodą, w której się gotowały.
- Składniki dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
- W 1 1itrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową lub kostki bulionowe, dodajemy wcześniej odsączone, pokrojone w paseczki kalmary, podduszone jarzyny i wszystkie przyprawy.
- Flaczki gotujemy na niewielkim ogniu nie dłużej niż przez 10 min.
- Pod koniec gotowania zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietaną i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.