Dzisiaj jest: Środa, 26.01.2022 Imieniny: Seweryna i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Flaczki z kalmarów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Flaczki są tak pożywne, że podajemy je bez dodatków.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  kalmary
    tuszki
  • 1 sztuka  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
  • 1/2 szklanki  grzyby suszone
  • 1 szklanka  śmietana
  • 1 łyżka  masło
    kopiasta
  • 1 łyżka  mąka
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • papryka (przyprawa)
    ostra, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • 1 sztuka  kostka rosołowa
    lub 2 kostki bulionowe
  • imbir
    do smaku
  • majeranek
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby moczymy przez godzinę w niewielkiej ilości letniej wody.
  2. Po tym czasie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
  3. Umyte tuszki kalmarów wrzucamy do ciepłej, osolonej wody i gotujemy (odkryte!) przez 30 minut, odstawiamy do przechłodzenia.
  4. Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy pokrojone w paseczki, ugotowane wcześniej grzyby wraz wodą, w której się gotowały.
  5. Składniki dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.
  6. W 1 1itrze wody rozpuszczamy kostkę rosołową lub kostki bulionowe, dodajemy wcześniej odsączone, pokrojone w paseczki kalmary, podduszone jarzyny i wszystkie przyprawy.
  7. Flaczki gotujemy na niewielkim ogniu nie dłużej niż przez 10 min.
  8. Pod koniec gotowania zaciągamy mąką wymieszaną ze śmietaną i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE