Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki filety z flądry
- 80 g serka śmietankowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz kajeński
- 1 sztuka cebula
- 1 szczypta kminku
- 1 sztuka łodyga selera naciowego
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki zielonej papryki
- 2 sztuki papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 20 g przecieru pomidorowego
- 250 g krojonych pomidorów z puszki
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne umyj, osusz i zdejmij z nich skórę. Serek śmietankowy włóż do miski, po czym utrzyj go z oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotowanym nadzieniem posmaruj oczyszczone filety z flądry, po czym zwiń je. Roladki zepnij wykałaczkami, by podczas pieczenia się nie rozwinęły.
- Cebulę obierz. Wszystkie papryki i seler oczyść. Cebulę oraz papryczki chili drobno posiekaj. Seler i pozostałe papryki pokrój na małe kawałki. W garnku rozgrzej olej i szybko podsmaż na nim warzywa. Dodaj przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, cukier, kminek, sól oraz pieprz. Składniki wymieszaj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
- Sos pomidorowy rozsmaruj w brytfannie i połóż na nim rolady z flądry. Całość piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku