Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki filety z flądry
80 g serka śmietankowego
1 łyżeczka suszonego oregano
pieprz kajeński
1 sztuka cebula
1 szczypta kminku
1 sztuka łodyga selera naciowego
1/2 sztuki czerwonej papryki
1/2 sztuki zielonej papryki
2 sztuki papryczki chili
2 łyżki oleju
20 g przecieru pomidorowego
250 g krojonych pomidorów z puszki
1/2 łyżeczki cukru
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne umyj, osusz i zdejmij z nich skórę. Serek śmietankowy włóż do miski, po czym utrzyj go z oregano i szczyptą pieprzu kajeńskiego do uzyskania gładkiej masy.
- Przygotowanym nadzieniem posmaruj oczyszczone filety z flądry, po czym zwiń je. Roladki zepnij wykałaczkami, by podczas pieczenia się nie rozwinęły.
- Cebulę obierz. Wszystkie papryki i seler oczyść. Cebulę oraz papryczki chili drobno posiekaj. Seler i pozostałe papryki pokrój na małe kawałki. W garnku rozgrzej olej i szybko podsmaż na nim warzywa. Dodaj przecier pomidorowy, krojone pomidory z puszki, cukier, kminek, sól oraz pieprz. Składniki wymieszaj i gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
- Sos pomidorowy rozsmaruj w brytfannie i połóż na nim rolady z flądry. Całość piecz przez 20-25 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku