Dzisiaj jest: Piątek, 14.08.2020 Imieniny: Alfreda i Euzebiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Flądra z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 pęczek  dymki
  • 100 g  boczniaków
  • 1 sztuka słoiczek minikukurydzy
  • 2 sztuki gałązki tymianku
  • 2 sztuki gałązki oregano
  • 600 g  filetów z flądry
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 8 łyżek  białego wina
  • 4 łyżki  masła
  • 1 sztuka cytryna do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Czerwoną paprykę oczyść, umyj, pokrój w ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Następnie warzywo potnij w cienkie paseczki.
  2. Oczyszczoną dymkę potnij w talarki, a grzyby na mniejsze kawałki. Minikukurydzę osącz z zalewy. Listki opłukanego tymianku oraz oregano oderwij od gałązek.
  3. Rybę umyj i podziel na 8 porcji. Przygotuj 4 kawałki papieru do pieczenia. Na środku każdego ułóż po 1 porcji ryby. Przykryj ją warzywami, grzybami, ziołami oraz drugim kawałkiem ryby. Do środka włóż po 1 łyżce masła.
  4. Białe wino wymieszaj z 1 łyżką soku z cytryny, skrop składniki w papierowych pakiecikach i ustaw je na blasze. Brzegi kawałków papieru zawijaj do środka, formując kieszonki. Wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz 20 minut w temperaturze 170 st. C. Następnie ostrożnie wyjmij z papieru. Danie udekoruj plasterkami cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE