Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 2 opakowania ciasto francuskie
- 400 g filet z mintaja
- 1 sztuka cebula
mała - 1 łyżka masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2/3 szklanki ryż
ugotowany na sypko - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka żółtko z jajka
do posmarowania - 5 gałązek tymianek
- majeranek
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mintaja ugotuj w lekko osolonej wodzie, wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj paprykę i smaż jeszcze chwilę.
- Do smażącej się papryki z cebulą dodaj rozdrobnioną rybę oraz ryż. Wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając. Na koniec dopraw farsz do smaku i odstaw do ostygnięcia.
- Płaty ciasta francuskiego ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Z placka szklanką wytnij krążki i na środku każdego połóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i mocno sklej brzegi.
- Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Na każdym pierożku przyklej po 1 gałązce majeranku.
- Tak przygotowane pierożki piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!