Dzisiaj jest: Środa, 30.11.2022 Imieniny: Andrzeja i Konstantego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Francuskie pierożki z mintajem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Francuskie pierożki z mintajem można również udekorować wyciętymi ze skrawków ciasta gwiazdkami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 opakowania  ciasto francuskie
  • 400 g  filet z mintaja
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2/3 szklanki  ryż
    ugotowany na sypko
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 1 sztuka  żółtko z jajka
    do posmarowania
  • 5 gałązek  tymianek
  • majeranek
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Mintaja ugotuj w lekko osolonej wodzie, wyjmij i zostaw do ostygnięcia. Paprykę oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj paprykę i smaż jeszcze chwilę.
  2. Do smażącej się papryki z cebulą dodaj rozdrobnioną rybę oraz ryż. Wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty, ciągle mieszając. Na koniec dopraw farsz do smaku i odstaw do ostygnięcia.
  3. Płaty ciasta francuskiego ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Z placka szklanką wytnij krążki i na środku każdego połóż porcję farszu. Złóż ciasto na pół i mocno sklej brzegi.
  4. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z 1 łyżeczką wody. Na każdym pierożku przyklej po 1 gałązce majeranku.
  5. Tak przygotowane pierożki piecz 30 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE