Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g ryż
- 1 l bulion warzywny
- 1 puszka groszek konserwowy
- 1 puszka tuńczyk
w sosie własnym - 100 g krewetki
- 2 kawałki seler naciowy
łodygi - 1 sztuka cukinia
nieduża - 2 sztuki marchew
- 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 1 szczypta chili (przyprawa)
- 1 szczypta pieprz cayenne
- 2 łyżki olej
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cukinię, paprykę i obraną marchew umyj, osusz i pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Groszek i tuńczyk odsącz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę, marchewkę i seler naciowy. Podlej 500 ml bulionu i duś przez 10 minut. Po tym czasie wsyp ryż i duś, aż część płynu odparuje, a ryż będzie półtwardy.
- Następnie dodaj cukinię, krewetki, groszek i rozdrobnionego tuńczyka. Duś, aż cukinia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadała. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, chili i solą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka