Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jambalaya


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

meksykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jambalaya to danie inspirowane kuchnią meksykańską.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  ryż
  • 1 l  bulion warzywny
  • 1 puszka  groszek konserwowy
  • 1 puszka  tuńczyk
    w sosie własnym
  • 100 g  krewetki
  • 2 kawałki  seler naciowy
    łodygi
  • 1 sztuka  cukinia
    nieduża
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1 łyżeczka  zioła prowansalskie
  • 1 szczypta  chili (przyprawa)
  • 1 szczypta  pieprz cayenne
  • 2 łyżki  olej
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cukinię, paprykę i obraną marchew umyj, osusz i pokrój w kostkę. Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki. Groszek i tuńczyk odsącz. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj paprykę, marchewkę i seler naciowy. Podlej 500 ml bulionu i duś przez 10 minut. Po tym czasie wsyp ryż i duś, aż część płynu odparuje, a ryż będzie półtwardy.
  3. Następnie dodaj cukinię, krewetki, groszek i rozdrobnionego tuńczyka. Duś, aż cukinia będzie miękka, ale nie będzie się rozpadała. Dopraw do smaku ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne, chili i solą. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

przepisy z owocami morza


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE