Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki karaś
dorodne, świeże - 2 sztuki cebula
duże - 2 ząbki czosnek
duże - 2 łyżki pasta pomidorowa
- 2 łyżki keczup
- 2 łyżki olej
- 1 łyżka natka pietruszki
posiekana i gałązki - mąka krupczatka
do panierowania - mleko
do wymoczenia karasi - sól
do smaku - przyprawa do ryb
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sprawione, całe, z oczyszczonymi z oczu głowami, karasie dokładnie myjemy i moczymy przez godzinę lub nieco dłużej w ziemnym mleku.
- Po wyjęciu obsuszamy, lekko solimy i nacieramy przyprawą wewnątrz i z zewnątrz.
- Do środka każdej ryby wkładamy gałązki świeżej pietruszki, panierujemy karasie w mące, układamy w naczyniu do zapiekania.
- Ryby posypujemy cebulą posiekaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekaną natką pietruszki, polewamy olejem połączonym z pastą pomidorową i keczupem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (czas zależy od wielkości ryb).