Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g karp
- 1 łyżka mąka
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
w proszku - 2 łyżki olej
- sól
do smaku - 150 g podgrzybki
marynowane, mogą być też kurki - 1 sztuka cebula
- 250 g pomidorki koktajlowe
- 1 pęczek natka selera
- 4 łyżki przecier pomidorowy
- 100 g oliwki czarne
- 300 ml bulion warzywny
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oczyść, podziel na porcje i oprósz solą. Mąkę wymieszaj z papryką w proszku. Mieszanką oprósz rybę z każdej strony i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Marynowane grzyby pokrój w plastry lub jeśli są małe zostaw w całości. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pomidorki umyj, i pokrój na małe kawałki. Natkę selera posiekaj.
- Na tłuszczu ze smażenia karpia podsmaż cebulę z grzybami. Duś przez chwilę, a następnie dodaj pomidory, przecier pomidorowy, oliwki oraz bulion warzywny. Całość podgrzej i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj natkę selera.
- Usmażonego karpia włóż do naczynia żaroodpornego i zalej sosem. piecz 15 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku