Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1.5 kg karp
2 łyżki mąka pszenna
2 łyżki bułka tarta
1 sztuka jajka
1 sztuka cytryna
3 łyżki olej
2 kromki bułka weka
3 łyżki masło
1 ząbek czosnek
2 sztuki marchew
2 sztuki pietruszka
1 kawałek seler korzeniowy
1 szklanka woda
1 szklanka piwo
przyprawa do ryb
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę spraw, umyj i pokrój w dzwonka. Następnie skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb.
- Warzywa obierz, pokrój, zalej wodą i piwem i ugotuj. Przetrzyj przez sito, dopraw solą oraz pieprzem.
- Rybę maczaj w mące, jajku i obtocz w bułce. Następnie smaż na rozgrzanym oleju.
- Masło rozetrzyj z czosnkiem na gładką masę. Bułkę pokrój w plasterki, posmaruj masłem czosnkowym, a następnie pokrój w kostkę i podpiecz na patelni.
- Rybę podawaj z sosem warzywnym, posypaną grzankami.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza