Dzisiaj jest: Środa, 24.04.2024 Imieniny: Grzegorza i Aleksandra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp po polsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karp po polsku to przepis na smaczne danie rybne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karp
  • 2 łyżki  mąka pszenna
  • 2 łyżki  bułka tarta
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 sztuka  cytryna
  • 3 łyżki  olej
  • 2 kromki  bułka weka
  • 3 łyżki  masło
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 sztuki  marchew
  • 2 sztuki  pietruszka
  • 1 kawałek  seler korzeniowy
  • 1 szklanka  woda
  • 1 szklanka  piwo
  • przyprawa do ryb
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę spraw, umyj i pokrój w dzwonka. Następnie skrop sokiem z cytryny, posyp przyprawą do ryb.
  2. Warzywa obierz, pokrój, zalej wodą i piwem i ugotuj. Przetrzyj przez sito, dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Rybę maczaj w mące, jajku i obtocz w bułce. Następnie smaż na rozgrzanym oleju.
  4. Masło rozetrzyj z czosnkiem na gładką masę. Bułkę pokrój w plasterki, posmaruj masłem czosnkowym, a następnie pokrój w kostkę i podpiecz na patelni.
  5. Rybę podawaj z sosem warzywnym, posypaną grzankami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE