Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg karp
- przyprawa do ryb
do smaku - 2 szklanki mleko
- 1 łyżka masło
- sól
do smaku - 1 sztuka jajka
- płatki kukurydziane
do panierowania - bułka tarta
do panierowania - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, umyj, odetnij płetwy, ogon i łeb. Następnie wyfiletuj, zalej mlekiem i zostaw na 30 minut.
- Po tym czasie osusz rybę, oprósz solą i przyprawą do ryb. Każdy kawałek maczaj w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
- Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem 1 łyżki masła i smaż na nim przygotowaną rybę na złoty kolor.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza