Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.2 kg karp
- 1 pęczek włoszczyzna
- głowa karpia
dodatkowa - 2 sztuki liście laurowe
- 1 łyżka pieprz czarny
w ziarenkach - 5 ziarenek ziele angielskie
- 1.5 łyżeczek żelatyna
- sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
- Dodatkowo:
- 100 g rodzynki
- 1 puszka groszek konserwowy
mała - 1 sztuka jajka
- 1 garść pomidorki koktajlowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oczyść, odetnij głowę a tuszkę pokrój w dzwonka. 2. Głowy i kręgosłup razem z oczyszczoną włoszczyzną przełóż do garnka i wlej 1,5 litra wody. Następnie dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Gotuj wszystko, aż warzywa zmiękną. 3. Uzyskany wywar odcedź., dopraw solą i włóż pokrojonego karpia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
- Rodzynki namocz. Groszek odcedź z zalewy. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
- Ugotowaną rybę przełóż na półmisek i posyp groszkiem, rodzynkami, jajkami i pokrojonymi pomidorkami.
- Żelatynę namocz w małej ilości wody. Dodaj do wywaru, mieszając rozpuść. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudź. Tężejącą galaretką zalej rybę i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Źródło przepisu: Poradnik domowy