Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp w galarecie z pomidorkami i jajkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karpia w galarecie można przed podaniem udekorować natką pietruszki.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.2 kg  karp
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • głowa karpia
    dodatkowa
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 1 łyżka  pieprz czarny
    w ziarenkach
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 1.5 łyżeczek  żelatyna
  • sok z cytryny
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
    Dodatkowo:
  • 100 g  rodzynki
  • 1 puszka  groszek konserwowy
    mała
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 garść  pomidorki koktajlowe

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia oczyść, odetnij głowę a tuszkę pokrój w dzwonka. 2. Głowy i kręgosłup razem z oczyszczoną włoszczyzną przełóż do garnka i wlej 1,5 litra wody. Następnie dodaj ziele angielskie, pieprz oraz liście laurowe. Gotuj wszystko, aż warzywa zmiękną. 3. Uzyskany wywar odcedź., dopraw solą i włóż pokrojonego karpia. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Rodzynki namocz. Groszek odcedź z zalewy. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
  3. Ugotowaną rybę przełóż na półmisek i posyp groszkiem, rodzynkami, jajkami i pokrojonymi pomidorkami.
  4. Żelatynę namocz w małej ilości wody. Dodaj do wywaru, mieszając rozpuść. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudź. Tężejącą galaretką zalej rybę i odstaw na 3 godziny do lodówki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE