Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 2 sztuki karp
filety - 100 g orzechy włoskie
- 3 łyżki bułka tarta
- 4 łyżki mąka
- 1 łyżka rozmaryn
posiekany - 2 sztuki jajka
- sok z cytryny
do smaku - pieprz
do smaku - 1 szczypta sól
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z karpia opłucz, przekrój płaty na pół i natrzyj sokiem z cytryny oraz szczyptą soli i pieprzu. Odstaw rybę do lodówki na 60 minut.
- Orzechy posiekaj i wymieszaj z bułką tartą oraz rozmarynem. Rybę obtocz w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej z orzechami. Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju.
Źródło przepisu: Poradnik domowy