Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1.5 kg karp
żywyprzyprawa do ryb
do smakusól
do smakupieprz
do smakumąka krupczatka
do obtoczeniaoliwa
do smażeniamasło
do smażenia
- Sos
2 łyżki masło
1 łyżka mąka
kopiasta2 sztuki cebula
1 szklanka pieczarki
drobno posiekane1 łyżka koncentrat pomidorowy
duża1/2 szklanki śmietana
- Wywar
1 sztuka pietruszka
duża, może być z nacią5 ziarenek pieprz
3 ziarenka ziele angielskie
liść laurowy
sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z oczyszczonego karpia wycinamy 4 zgrabne filety.
- Głowę, po dokładanym oczyszczeniu, oraz pozostałe resztki (ości grzbietowe, płetwy) zalewamy niewielką ilością wody (2 i 1/2 szklanki), dodajemy przyprawy, rozdrobnioną pietruszkę, gotujemy wywar.
- Filety oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
- Prosto z patelni rybę przekładamy do rondla, pozostały po smażeniu tłuszcz uzupełniamy, podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki, dodajemy płaską łyżkę mąki i razem zasmażamy, aż mąka lekko się zrumieni.
- Zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym wywarem z ryby w takiej ilości, by sos mia właściwą konsystencję.
- Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
- Sosem zalewamy ułożoną w rondlu rybę, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut, zdejmujemy z ognia, gdy trzeba lekko doprawiamy, dodajemy spienioną śmietanę.