Dzisiaj jest: Sobota, 31.10.2020 Imieniny: Urbana i Augusta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Karp w pikantnym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podajemy z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karp
    żywy
  • przyprawa do ryb
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • mąka krupczatka
    do obtoczenia
  • oliwa
    do smażenia
  • masło
    do smażenia
    Sos
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  mąka
    kopiasta
  • 2 sztuki  cebula
  • 1 szklanka  pieczarki
    drobno posiekane
  • 1 łyżka  koncentrat pomidorowy
    duża
  • 1/2 szklanki  śmietana
    Wywar
  • 1 sztuka  pietruszka
    duża, może być z nacią
  • 5 ziarenek  pieprz
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Z oczyszczonego karpia wycinamy 4 zgrabne filety.
  2. Głowę, po dokładanym oczyszczeniu, oraz pozostałe resztki (ości grzbietowe, płetwy) zalewamy niewielką ilością wody (2 i 1/2 szklanki), dodajemy przyprawy, rozdrobnioną pietruszkę, gotujemy wywar.
  3. Filety oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, obtaczamy w mące (nadmiar mąki strząsamy) i smażymy, rumieniąc z obu stron.
  4. Prosto z patelni rybę przekładamy do rondla, pozostały po smażeniu tłuszcz uzupełniamy, podsmażamy w nim pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobnione pieczarki, dodajemy płaską łyżkę mąki i razem zasmażamy, aż mąka lekko się zrumieni.
  5. Zasmażkę rozprowadzamy przecedzonym wywarem z ryby w takiej ilości, by sos mia właściwą konsystencję.
  6. Zagotowujemy, dodajemy koncentrat pomidorowy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
  7. Sosem zalewamy ułożoną w rondlu rybę, przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez 5-7 minut, zdejmujemy z ognia, gdy trzeba lekko doprawiamy, dodajemy spienioną śmietanę.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 18


Zobacz więcej na temat:

karpprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 1.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE