Dzisiaj jest: Czwartek, 01.06.2023 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Karp w piwie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Karpia na piwie najlepiej podawać z ciemnym pieczywem lub gotowanymi ziemniakami oraz sałatką.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 kawałki  karp
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 1/2 łyżeczki  kminek
    mielony
  • 2 sztuki  cebula
  • 150 g  pieczarki
  • 2 łyżki  olej
  • 250 ml  piwo jasne
  • 1/2 sztuki  cytryna
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • sól morska
    do smaku
  • pieprz
    świeżo mielony, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz, drobno posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanym oleju.
  2. Karpia oczyść, umyj, osusz i natrzyj z obu stron solą morską, pieprzem, papryką i kminkiem. Wierzch skrop sokiem z cytryny. Następnie kawałki karpia dodaj na patelnię z warzywami i podsmaż z obu stron na złoty kolor.
  3. Składniki patelni podlej jasnym piwem i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 1/2 cytryny pokrój w plasterki. Gotową rybę zdejmij z ognia, przełóż na talerze i na koniec udekoruj plastrami cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE