Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 kawałki karp
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka1/2 łyżeczki kminek
mielony2 sztuki cebula
150 g pieczarki
2 łyżki olej
250 ml piwo jasne
1/2 sztuki cytryna
2 łyżki sok z cytryny
sól morska
do smakupieprz
świeżo mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, drobno posiekaj. Oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki i podsmaż razem z cebulą na rozgrzanym oleju.
- Karpia oczyść, umyj, osusz i natrzyj z obu stron solą morską, pieprzem, papryką i kminkiem. Wierzch skrop sokiem z cytryny. Następnie kawałki karpia dodaj na patelnię z warzywami i podsmaż z obu stron na złoty kolor.
- Składniki patelni podlej jasnym piwem i podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 1/2 cytryny pokrój w plasterki. Gotową rybę zdejmij z ognia, przełóż na talerze i na koniec udekoruj plastrami cytryny.
Źródło przepisu: Smacznego!